Nya tider ny politik

Sifo-Oktober

Efter en lång tids tystnad är det dags att göra sin röst hörd igen och analysera det politiska läget.

Det är mycket som händer just nu i samband med maktkampen mellan USA och Ryssland i Syrien och de effekter det har på Europa och Sverige med flyktingströmmar. Maktkampen utspelas på flera fronter, bland annat indirekt militärt, direkt militärt och via media.

Denna maktkampen är oerhört känsligt att diskutera på nätet så därmed väljer jag att inte diskutera den vidare.

Flyktingströmmarna har exempelvis fått Moderaterna att ändra sin invandringspolitik som börjar närma sig Sverige Demokraternas. Givetvis är det fortfarande stor skillnad men flera partier börjar inse att problemen med att ta in fler än man har möjlighet till kan leda till en situation av mänskligt lidande här i Sverige.

Det är ganska logiskt att det finns en gräns för hur många vi kan ta emot på en given tid. Den som tror att det inte finns någon gräns eller att den gränsen ligger på 10 miljoner människor får jag tyvärr säga har även andra problem än att ha fel.

Men frågan är var ligger vår gräns? Och vad ska det betyda att få asyl i Sverige?

Första frågan är rätt avancerad egentligen då den är beroende på vad svaret på den andra frågan är.

Om det exempelvis ska innefatta en vettig integration där människor lär sig språket, barnen går i skolan, man har jobb och eget boende så innebär det att mer pengar kommer att gå åt nu för att sedan kunna få tillbaka pengar genom skatter av dessa medborgare.

Om det istället innebär att vi klämmer in folk i redan segregerade områden där människorna inte behöver lära sig språket, barnen går i skola i samma område med sämre förutsättningar, föräldrarna har mindre chans till jobb och har enbart råd eller kan enbart bo kvar i samma segregerade område så kostar det mindre pengar just nu men kommer att kosta oändligt antal pengar tills dess att man har rättat till situationen.

Det sista alternativet är, som görs idag, ta alla övergivna byggnader, klämma in så mycket folk man kan och då de är slut i alla kommuner slå upp tält som man fyller på samma sätt. Då kan vi ta emot väldigt många nu men vad händer sen? Hur mycket onödigt lidande skapar detta? Vad händer då den första asylsökanden fryser ihjäl i vinter? Kanske en julgala eller skänka pengar till att bygga modulhus? Kommer de ansvariga politikerna att ta något som helst ansvar?

Om vi frågar asylsökanden vilket av dessa tre alternativ som de söker efter svarar de allra flesta att de vill ha en framtid, att barnen ska få gå i skola och att dom ska få leva ett fritt liv. Man får ju inte glömma att anledningen att kriget i Syrien bröt ut är för att man ville ha en demokrati i en diktatur stat.

 

Vidare i diskussionen så har ju decemberöverenskommelsen brustit. Innebär detta att Alliansen kommer att samarbeta med SD, att Alliansen vill öka sin möjlighet påverka eller att KD vill vissa sina väljare (och potentiella väljare) att dom hör att folk är missnöjda.

För tidigt att säga men det står klart att SD fortfarande inte får vara med i diskussionerna med de övriga partierna. Nu verkar de dock ha fått nog av detta och går ut och agerar själva i flyktingfrågan för Sveriges vägar. Detta har iofs media valt att tysta ned en hel del, kanske för att man drog till sig journalister genom att säga att man skulle byta riktning eller av den vanliga anledningen.

Är detta rätt eller fel får framtiden avgöra men har du inte sett deras presskonferens så är den värd att se då det kan komma att påverka många människor.

 

Presskonferens

Comments are closed.